Al meteen vanaf de geboorte is de gezondheid van de voet belangrijk en niet – zoals maar al te vaak wordt gedacht – op het moment dat de eerste stap wordt gezet. Als er niet vanaf het prille begin goed voor de voeten wordt gezorgd, bestaat de kans dat ze ergens onderweg gaan ‘tegenwerken’ en het voor problemen gaan zorgen.
De meeste ouders zijn reuze trots als hun kind kan staan en zijn eerste stapjes zet. Een mijlpaal: want deze kleine stap, is een grote sprong voorwaarts in een kinderleven. Als kinderen de eerste stapjes maken, kunnen ze dit het best binnenshuis op blote voeten doen. Deze eerste stapjes is vaak ook hét moment dat voor het eerst over schoenen nagedacht kan worden.
Flexibele babyschoentjes dienen dan alleen ter bescherming bij de eerste stapjes. Zodra ze zelfstandig kunnen stappen, zijn stevigere schoenen nodig. Ze beschermen niet alleen de voet, maar zetten deze ook in de correcte positie. Goed passende kinderschoenen zijn daarbij van belang om het looppatroon en een goede houding aan te leren. Tot de leeftijd van ongeveer 15 tot 18 jaar blijft de kindervoet zich ontwikkelen.
Kraakbeen
Bij de geboorte bevat het lichaam van een baby nog maar heel weinig echte botten. Het bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Heel erg langzaam wordt het kraakbeen hard en verandert in bot. Zo rond het achttiende levensjaar is het hele lichaam pas ‘verbeend’. De voeten van een baby zijn dus heel erg zacht en buigzaam. Het voetgewelf bestaat al wel, maar is door de aanwezigheid van vetkussentjes vaak niet zichtbaar. Ze zijn smal bij de hiel en breed bij de tenen.
Kruipen
Aan het daadwerkelijke lopen gaan verschillende fases vooraf. Het moment waarop een fase aanbreekt is voor elke baby anders. Sommige baby’s kunnen al na 11 maanden lopen, terwijl anderen na 18 maanden de eerste stapjes zetten. Dat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkeld is een hele natuurlijke zaak. Na het optillen van het hoofdje, volgt meestal het omrollen, gevolgd door het droogzwemmen.
Ergens tussen de zesde en negende maand beginnen de meeste baby’s met kruipen. Sommige slepen zich voort op hun billen en anderen gebruiken alleen hun benen om vooruit te komen. Een enkeling zet zich af met zijn armen en zal tot zijn grote frustratie niet voor- maar achteruit gaan. Sommige baby’s slaan deze fase over en beginnen meteen met staan.
Schoenen
Baby’s kunnen dus het beste zo lang mogelijk op blote voeten het huis verkennen. Een baby heeft pas schoenen nodig als hij geregeld buiten loopt. Op het moment dat je schoenen gaat kopen, is het belangrijk om de juiste maat en het beste materiaal te kiezen.
Schoenen voor baby’s moeten soepel, licht en buigzaam zijn. In het bijzonder de zolen moeten soepel en niet te zwaar zijn. Kies voor ventilerend materiaal, zoals leer of textiel. De voetjes moeten kunnen ademen en op een natuurlijke wijze afkoelen. Plastic of imitatieleer zijn af te raden.
De schoen mag nooit te klein worden gekocht. De voeten moeten voldoende ruimte hebben om te groeien. Niet alleen de maat en breedte zijn belangrijk, maar de schoen moet ook de juiste vorm hebben.
Sokken
Goed passende sokken zijn minstens net zo belangrijk als goed passende schoenen. Sokken die te strak zitten, beperken de voetjes in hun bewegingsvrijheid en staan een goede voetontwikkeling in de weg. Door sokken die te groot zijn ontstaan bobbels in de schoen, waardoor de huid kan gaan irriteren. Sokken van vochtopnemend materiaal zijn het prettigst voor babyvoeten. Kies daarom voor wollen of katoenen sokken en niet voor synthetisch materiaal.
Nagels
Bij de geboorte zijn de nageltjes van de baby zacht en roze. Als je de nagels niet regelmatig knipt kunnen ze de huid en aanliggende tenen beschadigen. Maar knip ze niet te kort, want dan loop je het risico dat je baby last krijgt van ingegroeide nagels. Naast de lengte is ook de vorm belangrijk. Door de nagels rechts af te knippen voorkom je dat ze in de huid groeien. Na het recht afknippen kun je de hoeken een beetje bijvijlen, zodat die niet in de aanliggende tenen snijden.